interiér
interiér

press to zoom
interiér
interiér

press to zoom
interiér
interiér

press to zoom
interiér
interiér

press to zoom
pôvodný stav
pôvodný stav

press to zoom
pôvodný stav
pôvodný stav

press to zoom
vizualizácia
vizualizácia

press to zoom
pôvodný stav
pôvodný stav

press to zoom

DON

rekonštrukcia

autor: Ing.arch.Ilja Skoček,

spolupráca: Ing.arch. Danica Ščepková

     Architektonická štúdia rieši rekonštrukciu rodinného domu na Donovalovej ulici v Bratislave. Na túto lokalitu je spracovaný Územný plán zóny A6 Slavín, s presným definovaním zastavovacích podmienok. Nachádza sa v sektore 58. K objektu bol spracovaný statický posudok a komplexné zameranie vrátane parcely a budovy samotnej. 

     Jedná sa o objekt zo 40-tych rokov 20. storočia. Je to murovaná trojpodlažná stavba so zobytneným podkrovím s prevažne drevnými trámovými stropmi. V 90-tych rokoch prebehla čiastková rekonštrukcia , ktorej súčasťou bola prístavba garáže. Rekonštrukcia sa týkala prevážne dispozičných úprav , výmeny okien, podláh, inštalácií vody , kúrenia a elektriny. Objekt je nezateplený. 

     Návrh v maximálnej miere zachováva existujúci objem domu, jediným zásahom do pôdorysnej stopy je odstránenie altánku na južnej fasáde. Altánok bol prístupný iba z úrovne suterénu a záhrady. Namiesto altánku je v rozsahu obdobnej zastavanej plochy na južnom priečelí navrhnutá prístavba loggie ,ktorá je prístupná z obývacej izby prízemia. Loggia tvorí na úrovni suterénu podlubie a zároveň vytvára podpornú konštrukciu pre komfortnú terasu zo spálne na poschodí. Všetky ostatné úpravy z exteriéru sú navrhnuté len v rozsahu zmeny pozícií a veľkostí okenných otvorov, ktoré vyplývajú z dispozičných úprav v interiéri. Prakticky v nezmenenej podobe ostáva aj objem strechy doplnený o nové vikiere. Z architektonického hľadiska sa jedná maximálne rešpektovanie jestvujúceho okolia bez náznaku autorskej exhibície. Aj keď pôvodný objekt postráda akékoľvek architektonické kvality, navrhované riešenie sa ich snaží nájsť iba v úprave proporcí fasád a v kvalite materiálu a detailu jednotlivých prvkov. Zámerom je dosiahnuť kvalitný a solídny výraz domu bez okázalých  a procovských prvkov. Jediným markantnejším vizuálnym zásahom je obklad objektu garáže metalickým obkladom ,aby sa zdôraznila kompaktnosť hmoty samotného domu. 
  
      Vnútorné priestory domy prešli v návrhu kompletnou zmenou. Zásadným je zrušenie schodiska z prízemia do suterénu na východnom nároží. Väzba na suterén je riešená doplnením dvoch ramien k hlavnému schodisku. Pôvodné drevené schodisko je nahradené úplne novým, s opačným vedením ramien , bez širokého zrkadla. K schodisku je doplnený výťah umiestnený v mieste pôvodného wc. Výťah obsluhuje suterén, prízemie a poschodie. Zrušením schodiska sa uvolnilo prízemie, čím vzniká komfortný obytný priestor so vstupnou halou, obývačkou, jedálňou, priestorovo oddelenou ale otvorenou kuchyňou a sociálnym zázemím. Obývacie priestory prízemia sú prepojené na komfortnú terasu s výhľadom na panorámu mesta. Drobné úpravy v garáži umožnili parkovanie dvoch veľkých aút, priamy prechod do predsiene ostáva zachovaný. Poschodie a podkrovie ostali vyhradené pre nočnú časť domu. Na poschodí je situovaná rozsiahla spálňa so šatníkom a kúpelňou s východom na terasu. Vedľa spálne je navrhnutá hosťovská izba s vlastnou kúpelňou, ktorá môže slúžiť aj ako pracovňa alebo tretia detská izba. V podkroví ostali dve detské izby, každá s vlastnou kúpelňou a jedna izba uvažovaná ako herňa. Suterénne priestory sú prístupné jednak schodiskom a výťahom z prízemia, ale zároveň je zachovaný vstup z východného priečelia domu z exteriéru. Využitie suterénu je variabilné. Môže slúžiť ako jeden priestor pre potreby obyvateľov domu (posilovňa, wellness, pingpong, klubovňa) s priamym kontaktom do záhrady , može naopak byť využívaný ako samostatná kancelária, ateliér prístupná ibe z exteriéru alebo kombinovane. Rovnako je možné ho rozdeliť na časť prislúchajúcu k domu (pracovňa) a z vonku prístupná časť slúžiaca trebárs ako samostatný byt.